Een eerlijke dialoog met jezelf

Een eerlijke dialoog met jezelf

In dialoog met jezelf: 4 thema’s met vragen die je inzicht geven in je (levens)loopbaan

Vakantie, na hard werken en onze vele besognes een welverdiende periode van rust. Samen met familie of vrienden een mooie reis maken of wat luieren. Gewoon GENIETEN!, inderdaad, met hoofdletters.

Maar als we weer aan het werk moeten, dan daalt ons humeur snel. Binnen 24 uur na thuiskomst zijn sleur en stress weer terug.

Ruim 60 procent van de Nederlandse vakantiegangers is na één dag werken het vakantiegevoel kwijt. (bron: ING Vraag van Vandaag)

Herken je dit?

Een agenda met veel (nieuwe) afspraken. Een overvolle mailbox. Het zijn bekende boosdoeners. Lees ook eens dit artikel.

Veel mensen gaan met tegenzin weer aan de slag en de energie die is opgedaan in de vakantie is in luttele dagen verdwenen. De “routine grauwsluier” is terug.

Sta er eens bij stil. Wat is jouw ervaring?

Als je tegenzin ervaart om weer aan de slag te gaan, kun je jezelf de vraag stellen “doe ik de dingen die ik werkelijk wil doen?”. Er zijn 4 thema’s om te ontdekken of de functie en werkomgeving werkelijk bij je passen. In de afgelopen jaren heb ik veel mensen kunnen helpen met onderstaande vragen. Soms valt het allemaal wel mee, is het gewoon weer even in het ritme komen. Soms is het daadwerkelijk nodig om je loopbaan koers aan te passen.

Ik hoop dat onderstaande vragen je verder helpen. Wees eerlijk en positief kritisch. Succes!

In dialoog met jezelf  4 thema’s met vragen die je inzicht geven

Ontwikkeling
Wat vind ik van mijn functie? Word ik geïnspireerd door mijn werkomgeving?
Wat heb ik bereikt in het afgelopen jaar? Waarin heb ik mij ontwikkeld?
Wat zijn de mogelijkheden om mij verder te ontwikkelen? In mijn taakgebied, vakgebied of daarbuiten?

Satisfactie
Ben ik écht goed in mijn werk? Doe ik het met plezier en geeft het mij energie of werk ik “op de automatische piloot”? Wil ik excelleren in mijn werkzaamheden?

Werksfeer en relaties
Hoe is de werksfeer?
Beschrijf je relatie met je directe collega’s ; is dit de relatie die bij jou als persoon past?
Beschrijf je relatie met leidinggeven(n) ;  is dit de relatie die bijdraagt aan je functioneren?Wie van mijn leidinggevende heeft een sterke en positieve invloed op mijn loopbaan? Kan ik de relatie met hem/haar verbeteren?

Toekomst
Wil ik mijn huidige werk doen tot mijn zeventigste levensjaar?  Hoe zeker ben ik van mijn baan? Hoe wil ik mij blijvend ontwikkelen, als mens en als werknemer? Wil ik ondernemer worden?

Foto’s gevonden op Unsplash

Over de auteur

Wick Lichtveld
Wie met hem heeft gewerkt, zal het beamen: Wick is Wick. Betrokken, to the point, en een bevlogen inspirator met gevoel voor humor, die niet vastzit in beklemmende dogma’s, maar met een open mind ‘out of the box’ denkt en spreekt.

2 reacties op “Een eerlijke dialoog met jezelf

Reageren